Skip to Content
  1. Home
  2. Lyse tanker
  3. PUSTEN ~ tilgangen til din livskraft!
Artikkel

PUSTEN ~ tilgangen til din livskraft!

Siri Hole Stenson
05.juli 2024

PUSTEN ~ tilgangen til din livskraft!

Mange vet at de trenger å bli mer bevisst på pusten, men hvorfor er det så viktig? Pusten hjelper kroppen med å aktivere det parasympatiske nervesystemet, som forteller kroppen at det er greit å hvile og slappe av. I vår hektiske hverdag er pusten ofte fraværende, og mange av oss befinner oss i konstant kamp- eller fluktmodus.

Stress og autopilot

I en hverdag fylt med gjøremål, tanker om fortid og fremtid, og en overfylt timeplan, føler vi ofte at vi aldri strekker til. Kroppen går inn i en "kamp og flukt"-respons, og over tid kan dette føre til en kronisk stressbelastning.

Ubalanse i nervesystemet

Det autonome nervesystemet, som består av det parasympatiske (hvile) og det sympatiske (aktivitet) nervesystemet, kan komme i ubalanse. Stresshormonene adrenalin og kortisol kan dominere blodet over lengre tid, noe som kan føre til kronisk stress. Dette påvirker pustens naturlige flyt, som er avgjørende for mange fysiologiske prosesser.

Konsekvensene av dårlig pusteflyt

Når pusten er påvirket av stress, kan det føre til mange uheldige konsekvenser som søvnproblemer, utmattelse, lav energi, overspising/underspising, ustabilt blodsukker, uro, irritabilitet og humørsvingninger. Dårlig pusteflyt kan være en viktig årsak til disse symptomene.

Bevisstgjøring av pusten

Ved å bli bevisst på pusten og ta kontakt med den daglig, kan mange tilstander forbedres. Gjennom bevisst pusting sendes betryggende signaler til kroppen om at det er trygt å hvile. Det krever gjentakelse over tid, men det er en kraftfull metode for å oppnå balanse.

Fysiologiske fordeler

Bevisst pusting kan påvirke fordøyelsen, blodsukkeret, stoffskiftet, avgiftningskapasiteten, blodtrykket, hjerterytmen og hjernen positivt. Både innpust og utpust er viktige – de representerer et evig kretsløp av å fylle på og gi slipp.

Praktiske pusteteknikker

Sett deg godt til rette, rett ryggen, føttene på gulvet, lukk øynene, og start å puste dypt inn gjennom nesa og ut gjennom munnen. Slipp opp i kjevepartiet og la pusten komme dypt ned i magen. Gjenta denne teknikken i noen minutter hver dag, og merk hvordan det påvirker din tilstedeværelse og velvære. Forsøk også og gjør samme pusteøvelse med pust inn gjennom nesen og ut gjennom nesten ~ sørg for at du får pustet godt ut og tømt lungene godt.

Konklusjon

Pusten er ditt viktigste verktøy for å oppnå indre ro og balanse. Gjennom bevisst pusting kan du øke fokus og konsentrasjon, ta bedre valg, og oppleve en følelse av velvære. Pusten hjelper deg med å øke bevisstheten og tilstedeværelsen i kroppen. Tillat deg selv noen minutter hver dag til å fokusere på pusten, og la den fylle deg med livskraft.

Med inspirasjon til å øke din bevissthet og ivareta deg selv enda bedre ~ løfte deg selv opp hver eneste dag! Hver eneste dag er en hellig dag ~ ta imot den og benytt den til å være den beste utgaven av deg selv og for andre!

I all yogaundervingen er det alltid fokus på pusten først i alle øvelser og i hvile mellom øvelsene. Vi gjør også ulike pustemeditasjoner som er fint å bruke i din hverdag.

Se våre sider om Yoga

 

Ønsker deg gode og lyse sommerdager fremover. Pust inn lyset og la det fylle deg, og send det ut igjen som en myk frisk bris.

La pusten bli din beste venn i hverdagen – helt gratis!

Pustehilsen fra

Siri

Siri Hole Stenson
Mitt navn er Siri Hole Stensson. Jeg driver Lev Lyst Wellness på Geilo.